неделя, 6 септември 2015 г.

Алена кралица върху Сребърно поле - „Алена кралица“, Виктория Айвярд

                                                           
  
                        "Всеки може да предаде всеки"
 
„Алена кралица“ спечели вниманието ми още от публикуването си. С красива, елегантна корица и обещание за интересен сюжет, още първото й ревю ме убеди, че тази книга ще ми хареса. Когато снощи затворих и последната й страница, а няколко часа по-късно се събудих, осъзнавайки, че все още сънувам части от книгата разбрах, че не съм сгрешила нито за миг в преценката си.

Обичам приказките. „Алена кралица“ на първо място е приказка, история. История за неравенство, потисничество, за хора със специални дарби и сребърна кръв.

Мер е Червена- момиче, чиято кръв е обикновена, човешка и с червен цвят. По подразбиране е бедна, обикновена и живее жалък и окаян живот, подобно на всички Червени. Това е така, защото в нейния свят има господстващи същества, тези със сребърна кръв, надарените с умения, за които Мер може само да мечтае. Като Червена е обгръжена от опасности- да бъде уловена, опитвайки се да отмъкне нечия кесия, да бъде изпратена във войската, да предизвика случайно гнева на някой Сребърен...

А те са жестоки, капризни и опасни. И една случайна среща я отвежда в техния свят, където тя, с Червената си кръв, трябва да оцелее, играейки по техните Сребърни правила. Да бъдеш Мер Бароу означава да си пешка на дъска, осеяна с офицери, желаещи смъртта ти. Мер е изключение, чудо, заплаха. И все пак е потенциална царица върху шахматната дъска.
На новото си място Мер може да види случващото се от нов,непознат ъгъл. Сребърните, за които тя е мислила, че са недосегаеми, изпитват съвсем човешки чувства. Някои от тях дори стават нейни приятели. Привидно силни, могъщи, те живеят в общество, разкъсващо се от подозрения, интриги и борби за надмощие.
Хареса ми нейната промяна, как от дрипаво същество с крадливи ръце и трепкащо сърчице се превръща в силно, устремено, опасно момиче, готово да отмъщава, да напада, да убива.Да спасява.

Четейки „Алена кралица“я  свързах с „Изборът“ на Кийра Кас, с „Игрите на глада“ на Сюзан Колинс и неизбежно със „Стоманено сърце“ на Брандън Сандерсън. Хора със специални умения, бунт, момиче, което се учи на дворцови обноски, принц. Потисничество, безумен разкош и промяна в лицето на героиня в привидно безнадеждна ситуация.

От goodreads научих, че книгата е част от трилогия. Не зная кога ще се пoяви у нас втората книга, Glass Sword, но мисля, че ще ми хареса толкова, колкото „Алена кралица“.

7 коментара:

 1. Яна, втората книга е още по-интересна и вълнуваща! Превеждам я в момента, вероятно ще излезе догодина.
  Прекрасно ревю!

  ОтговорИзтриване
 2. В такъв случай не се притеснявам за качеството на превода, ще я направиш прекрасна!

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря за прекрасното ревю! Толкова се радвам, че книгата ви е харесала! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Моля :). Нямам търпение за нейното продължение :).

  ОтговорИзтриване
 5. Май в най-скоро време ще я прочета.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Книгата си заслужава, а и издателство "Сиела" правят 50% намаление на книгите си всяка година около първи ноември, ако не ме лъже паметта.

   Изтриване
 6. Прекрасно ревю! А книгата е наистина невероятна, много много ми хареса и с нетърпение очаквам втората част от поредицата!

  ОтговорИзтриване