петък, 24 октомври 2014 г.

„Изборът“ от Кийра Кас - Риалити за ПепеляшкиВ последно време чета изключително антиутопии, но може би това е, защото наистина много свикнах с този литературен жанр и с проблемите, които той разгръща. Човешката природа и нейната изменчивост спрямо обстоятелствата са теми, които силно ме вълнуват и това си личи и в литературния ми избор.

„Изборът“ е очарователна книга, първа част на едноименна трилогия.
Кийра Кас води читателя в нова версия на Америка, в която цари нов, различен ред. Историята разказва, че велик човек е станал национален герой, спомагайки за създаването на нов ред в страната. В следствие на това се е появил нов начин на управление- монархически. Но това не е всичко, поданиците на кралство Америка са разпределени в касти, като колкото по-високо е числото на кастата (1-8), толкова по-ниско стои тя в обществото.
 И ако това не е достатъчно, всяка нова бъдеща кралица се избира чрез риалити шоу.Народа сам избира коя да бъде жената, която да подкрепя краля им в добро и зло.
Идеята е интересна, предвид общественото увлечение по всякакви видове реалитита и състезания. Намирам я за такава, защото в идеята за Изборът има много смисъл, но и много ирония към обществените ценности, към начина по който хората приемат какво е важно, какво- не.

Главната героиня, Америка Сингър, е изключително момиче. Отраснала в семейство с не много висока  цифра, тя се научава на труд и независимост. И съвсем нелогично, решава да участва в Изборът на принцеса, на годеница на принц Максън , макар че сърцето й принадлежи на друг. С надеждата да не бъде избрана, всъщност тя се оказва едно от момичетата, които имат възможност да станат част от Елита, да преобразят живота си. Бързо обаче момичето открива, че зад привидния блясък се крият тайни, зад усмивките- лъжи и коварство и, че съвсем не е лесно да се удържи и да не участва истински в Изборът. Може би защото и самият принц е много по-специален от принца на Пепеляшка.

Не липсват вълнения, но "Изборът" си остава просто един симпатичен тийнейджърски роман. Има си и добрите страни, а в следващата книга историята се задълбочава, придобиват смисъл повече случки, изобщо, картината се променя. Но ако не бях прочела "Елитът", щях да напиша, че "Изборът" е приемлив, забавен и сладък роман, без претенции за нещо повече. В случая,ще отбележа, че книгата носи духа на съвремието ни, в нея няма нищо истински изненадващо, но може би това я прави актуална, но и някак приказна, заради любовната история. И в тази приказка някои  читатели ще изберат чаровния, но потиснат принц, който тепърва търси любовта в риалити шоу, други- в независимата, горда Америка, а трети - самата атмосфера на книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар