неделя, 25 август 2013 г.

Надникни през "Чужди очи" на Джил Хатауей


Емпатията е умението за съпреживяване на чувствата на околните. Тя е почти неприсъща за хората в най-чистия си вид, граничещ с телепатия, но в литературата е възможно абсолютно всичко. Точно това показва и Джил Хатауей в романа си „Чужди очи“.

 Оригиналното име на поредицата е "Slide"  и първоначално тя е замислена като само една книга, със същото заглавие. В последствие е издаденo и продължение -" Impostor", която може да се открие и у нас   под името „Чуждо влияние“. 
 И двете книги са издадени от Егмонт България.
Вий Бел е нарколептичка. Това означава, че чувства умора непрекъснато, заради която получава припадъци, подобни на заспиване. Но когато припадне, Вий не просто сънува, а се плъзга, влиза  в съзнанието на хората, чиито предмети е докоснала последно. Първоначално това звучи като някаква странна дарба, подобна на тази на медиумите, но за Вий всичко случващо се по време на припадъците, е истински кошмар. За нея няма тайни- нито на учители, нито на съученици. И ако това я прави аутсайдер, то наистина страшно става,  когато в едно от плъзванията си, момичето вижда как някой убива близка приятелка на сестра й. 
 Кой е убиецът? Познава ли го тя? И защо приятелката на сестра й няма да е първата жертва?


Книгата не е лоша, впредвид, че е ориентирана към тийн аудиторията. Хареса ми, имаше няколко загадки, но описанието на Силвия (Вий) ми изглеждаше много подобно на повечето момичета в този вид романи. Мисля, че самата Вий уж е трябвало да изглежда като бунтарка, но някак не й се е получило и се разхожда насам-натам с розова коса, шишенце хапчета и фобия от чужди съзнания. 
 Прочетох на сайта на Егмонт България,
 че авторката харесва сериала „Вероника Марс“
 и картината ми се изясни донякъде.
 Героините от нейната книга и сериала много се припокриват донякъде и го казвам като сериозен фен на „Вероника Марс“- мястото в социалната стълбица в училище, цвят на косата, първа буква на името... 
 
В книгата има добри идеи, които ми допаднаха и бих искала да прочета и втората част, за да разбера още за Вий и за нейната дарба. Книгата носи в себе си не само типичната тийн завръзка - любов и някакво свръхестествено умение, а и подходящо използване на дарбата, както и няколко криминални нотки, които да събудят бъдещите литературни  предпочитания у читателите. 

1 коментар:

  1. Не съм гледала "Вероника Марс" но от известно време бях хвърлила око на книгата. Звучи ми доста интересна, а ако не се бях разровила из сайта на Егмонт щях съвсем да я пропусна - някакси мина незабелязано покрай другите им книги. Тъй че мерси за коментара по книгата - записвам си я в при изчакващите книги :)

    ОтговорИзтриване