петък, 7 юни 2013 г.

Вълшебството на едно "Къпиново вино" от Джоан Харис


Обичам Джоан Харис още от мига в който за пръв път зачетох нейната „Петте четвъртини на портокала“. Обичам сладостта, която се лее от книгите й, защото е неповторима, прилича на болка, но и на радост, подобно на израстването на човека. А „Къпиново вино“ е истински вълшебна книга, която за пореден път отвежда читателя си на пиршество в Южна Франция.

Къпиновото вино е проста, но и необикновена напитка. Виното, само по себе си явно може да се прави от всякакви плодове, оставяйки след себе си омая и от алкохол, и от спомени.
 След като главния герой случайно намира кашонче със специалитети - няколко бутилки старо плодово вино - живота му се преобръща.

Да, защото понякога малките неща правят истински чудеса. Виното е точно толкова герой в книгата, както и Джей, защото и то изпитва желание да бъде изпито, да бъде оценено. Както е и при хората, в пръстените му жилки понякога се прокрадва страх- ами ако не бъде вкусено? Ако бъде отхвърлено, заради силата си, ако... Толкова колебание и то от шишенце вино! Но какво вино, бога ми!

Шепот. Това чува главния герой от шишетата, а нашепванията сякаш го връщат в миналото му, припомняйки му какво означава да си жив, да създаваш, да твориш, очаквайки само наслада от усилията си. И не само шишетата, наоколо витае призрака на един стар познайник (дали?), който му подсказва, че , по дяволите Джей, определено нещата не вървят както трябва!
Съвпадения. Обичам съвпаденията, винаги могат да се тълкуват като съдба, като провидение, а в тази книга има страшно много съвпадения.

Нямаше страница, на която не бях погълната и замаяна. Имам чувството, че аз самата пиех, а не четях, защото накрая, когато приключих книгата, усетих дъното на невидимата чаша, която Джоан Харис ми предложи. Но бях някак... доволна и завършена.
 Толкова много ухания, невероятна цялост, описана плътно, вкусно, наситено... искаше ми се наистина да изпия нещо, докато четях книгата, защото тя самата искаше това. Просто беше... вълшебна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар