понеделник, 11 февруари 2013 г.

„Бунтовници“, Вероника Рот - Разрухата на един силно морален свят


„Бунтовници“ е втората част от трилогията „Дивергенти“ на Вероника Рот.

В бъдещето на място, изградено върху останките от Чикаго, живеят пет фракции, създадени според морала и ценностите, които изповядват. Но след края на „Дивергенти“, първата книга, настъпва хаос. Две от фракциите – Безстрашните и Аскетите, са почти унищожени, в следствие от масовата симулация, случила се в края на първа книга. Стотици души са загинали, а Трис внезапно е научила неизвестни за семейството й факти.
Но това не е всичко. Не е дори началото. Джанийн Матюс – лидерката на Ерудитите, иска да й бъдат доведени всички Дивергенти. Какво ще прави с тях, знае само тя. И докато междувременно Трис и Фор бягат от лагер в лагер, търсейки закрила, помощ и подкрепа на различни места, от различни представители на кастите, действието се движи плашещо бързо.

Ерудиите са силни. Те определено имат надмощие – като фракция, която се занимава с добив, обработка и работа с данни, имат не само достъп до всички оръжия и изобретения, правени за останалите касти, а и причина да искат пълната власт, която за момента едва-едва се крепи в статуквото си.
Миротворците от своя страна отказват да бъдат въвлечени в назрелия конфликт. И нищо чудно- цели две касти са почти унищожени, останали са само бегълци от тях. А Миротворците най-добре знаят кое е важно за тях – това да оцелеят. Подобна позиция заемат и Прямите, когато помощта им е поискана.
Изведнъж обаче се появява нов играч – Безкастовите. Отритнатите, сакатите, безгласните. Кастата на тези, които просто нямат такава или са премахнати от собствената  си каста по един, или друг начин. На пръв поглед са скиталци, жалки плъхове, но ако се вгледаме в тях, виждаме истинска армия, пълна с Ерудити, Безстрашни и Прями... и да, изключителен брой Дивергенти, неуспели да се справят с инициацията си, заради двойната си принадлежност към различни касти. За тях няма симулации, няма информация, няма оръжие. И това ги прави непредсказуеми.

В различни ситуации от книгата наблюдаваме случващото се – ту Трис е на крачка от лудостта, обземаща понякога Безстрашните, ту е в огромна беда, от която няма измъкване. Тук бих искала да добавя нещо, което забелязах. Трис е главния герой, тя води повествованието. Не бих казала, че се обръща внимание само върху нейните чувства, мисли и действия, ала смятам, че за действията на околните се говори твърде малко.
Мисля, че тази книга би била още по-добра, ако двама или трима герои разказваха ситуациите, защото това би дало по-обширен поглед върху случващото се. А със сигурност по-различна гледна точка е важна. Действието е поднесено като права линия със съвсем леки разклонения – читателя няма как да разбере какво се върти в главите на останалите герои. И в тази част има някои изненади, но сравнени с последната, те са дребни и предсказуеми.

Общо взето, „Бунтовници“ е добро продължение на „Дивергенти“, впредвид това, че историята се развива. Отговор получават не всички въпроси, възникнали в първата книга, някои само са загатнати. Краят е доста хубав и е недовършен както края на „Дивергенти“. Все пак има някакви насоки, към които читателите могат да се ориентират за продължението.

„Бунтовници“ е интересна книга. Добър тийнейджърски роман е, прочетох я с удоволствие и нямам търпение за третата част. За съжаление, заглавието на последната книга от трилогията, все още не е известно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар