вторник, 18 септември 2012 г.

За цената на магията, мира и любовта в прелестната „Създадена от дим и кост“ на Лейни Тейлър

 

Прочетох тази невероятна книга 
на един дъх. И как не, защото в нея си
 има всичко – магия, нова, 
непозната митология, много тайни, 
много чудати неща и най-вече, 
след нея има продължение.

„Създадена от дим и кост“ е по-добра отколкото се надявах да бъде. От анотацията в сайта на издателството й за България (Егмонт) прочетох няколко реда, които запалиха мислите ми по тази книга. Впечатлих се – действието се развива не в американски град, а на екзотични за произхода на авторката места, като Прага и Маракеш – любопитни дестинации, почти противоположни и от културна, и от митологична гледна точка. Има нещо вълшебно, нещо потайно в странното, но чаровно синекосо момиче, в белезите й, в татуировките й... в произхода й... И готово, хлътнах, малко ми трябва...


 
Оказа се обаче, че това е само кратка част от основата, върху която е изградена книгата. Кару е особена. Изпълнява поръчения за същество, на име Бримстоун, което в обикновения, човешкия свят би било звяр. Близките й същества не са хора, а подобни на този звяр – химери. Тя самата помни само как е израстнала в дюкянчето на тези същества, които са се грижили за нея от бебе. Кару няма никаква представа за произхода си, нито защо именно тези същества са се погрижили за нея, но ги обича.

Магията е скъпа. Зъбите имат цена. А желанията не бива да се пилеят напразно. Това са трите неща, които Кару научава, макар да не разбира защо не й е позволено да пита за обяснения. Живеейки в двата свята – този на дюкянчето в Където-и-да-е и в света на хората, тя получава дарби, за които обикновените човеци могат само да мечтаят.

И един ден, докато изпълнява едно от поръченията на Бримстоун, химерата, който я е отгледал, тя забелязва необикновен черен отпечатък от длан... която едва ли е човешка... Лека-полека живота й, и без това шантав и объркан, се превръща в бурна въртележка на търсене, криене, лъжи и тайни, който трябва да излязат наяве... Коя е тя? И защо е такава?

„Създадена от дим и кост“/Daughter of smoke and bone/ е първата част от трилогията за Кару и ангела Акива. Втората книга се нарича Days of blood and starlight и определено нямам търпение да я прочета.

П.П. И както преди малко научих, търпението ми ще бъде възнаградено някъде през ноември :). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар