четвъртък, 9 август 2012 г.

Нежният "Танц във въздуха" на Нора Робъртс

-->


Това е книга първа от трилогията „Островът на трите сестри“ . Запознах се с нея преди няколко години, но скоро реших да си я припомня отново. Както вече казах, книгата е част от трилогия, но до момента не съм чела третата част. Преди 2-3 дни обаче успях да я намеря на текстов документ и след като дочета втората - „Небе и земя“, ще прочета и нея самата, „Среща с огъня“.

Според легендата, която се разказва на остров Трий Систърс, Нова Англия, той е създаден от три сестри – магьосници, които искали да създадат убежище за себе си и за такива като тях. След като го направили обаче, се случили различни нещастия, които ги разединили. Легендата разказва, че дълги години по-късно, потомките на трите сестри ще развалят проклятието, което тегне над тях и ще възцари мир и любов, образно казано.

Нел ... или може би Хелън, има ужасен съпруг. Влиятелен, властен, отвратителен. В пристъп на необичайна решителност, тя започва да планира бягството си от него. Инсценира собствената си смърт (катастрофа) и се скрива на строва Трий Систърс. Намира си работа при единствената активна вещица на острова, с която може би има нещо общо...

Книгата е любовен роман. Нора Робъртс е известна с любовните си романи, въпреки че има няколко трилогии с фентъзи моменти. Тази трилогия, „Островът..“ е една от тях, затова и реших да й обърна малко повече внимание. Общо-взето, книгата е лека и неангажираща. Но обикновено книгите на Робъртс имат определено послание, което се разбира от държанието на героите й. Характерите им не са преливащи, като на истински хора, поне според това, което съм прочела. Те винаги са или страшно добри хора, които са преживели гадни неща в миналото си, спасили са се някак или някой им е помогнал, или са пълни животни. Отрицателните черти на героите й са алчност, егоизъм, манипулативност, липса на всякакви морални и етични задръжки. Положителните – хуманност. Авторката има един определен шаблон, казващ само едно - „Ще стане какво ли не, но края ще е добър“. Затова и книгите й не предразполагат към размисъл. Те са по-близки до житейски истории, но със сладък, нежен и предсказуемо предначертан край.

Все пак, ако искате да повярвате в нещо сладникаво, в красотата на живота и цинизмът ви е в размер на точно 0%, то книгите на Нора Робъртс са точно за вас. В частност тази книга е доста прилична, има връзка с действителността, а реакциите на героите са много достоверни и реалистични.

*Лична препоръка – да се консумира с много сладкиши :).

Няма коментари:

Публикуване на коментар